пʼятниця, 8 березня 2019 р.

"І мене в сім'ї великій, в сім'ї вольній, новій, Не забудьте пом'янути незлим тихим словом." Погляд через соліття... Великий Кобзар.

                     У березні в кожному  освітньому закладі  діти вирушають   у подорож шляхами славетного сина України — Тараса Григоровича Шевченка.
  Сьогодні  ми  з дітками  старшої  групи  «Дзвіночки»   пройшлися   нелегкими  життєвими  шляхами   Кобзаря.  В  цьому  році   українська  громадаі  і   всі, хто шанує  пам'ять  про великого Кобзаря , відзначають  205 років  з  дня  його  народження.  Діти  послухали  розповідь  про Тараса Григоровича Шевченка - великого українського поета, художника, мислителя, пісняра, нашого національного генія (талановита людина в усьому). Розглянули  портрети Тараса  Григоровича, його  картини, ознайомилися з тим,  як  вшановують  пам’ять  про  нашого  славетного  земляка.
 Своєю творчістю, своїм життям  він  надихав українців на боротьбу за волю, бо хотів бачити свою неньку Україну і її народ вільними і незалежними. Ще маленьким хлопчиком він малював на клаптиках паперу все, про що чув та що бачив. Ставши дорослим, переймався тяжкою долею свого народу. Він любив свій народ і мріяв про радісне майбутнє, яке пов’язується у Шевченка із світлими образами дітей, з образом  матерії. Поет не тільки у віршах, а й у малюнках розповідає про дітей. Великий Кобзар багато писав про красу природи.
Т.Г. Шевченко із самого дитинства дуже любив пісні. Українську пісню він чув скрізь: і в полі, де працювали селяни, і біля хати увечері, коли всі збиралися разом і відпочивали. Саме  в українській пісні розкривалася краса природи, згадувалася давнина, людська печаль. Він не тільки любив пісні і сам гарно співав. І коли у нього збиралися друзі, він завжди радував їх своїм співом. Також складав  музику на свої вірші і виконував їх. А ще він грав на бандурі .
Видатні композитори  на його   вірші  із збірки «Кобзар»  писали музику і  вірші ставали піснями.  Ім`я Тараса Шевченка стало символом нашого народу.
  Підсумовуючі  почуте, ми  створили  наочну  інтелектуальну  карту  життя  і  творчості  Тараса  Григоровича  Шевченка.  Дітки  допомагали  наклеювати  малюнки, на  яких  зображені  портрети,  картини,  пам’ятники  та  твори   поета, видатного  нашого  генія.  



















Немає коментарів:

Дописати коментар